imageIgår var en god dag. Det var en af de første dage i år, hvor frakken blev hjemme og erstattet af solskin på kinderne og varme der presser sig igennem fibrene på trøjen.

Jeg havde fornøjelsen af, at vise en del af Manhattan til den kære Sif Orellana, på hendes første besøg til New York.

Vi startede på Midtown Manhattan, tog turen omkring Times Square hvor jeg kort fortalte baggrundshistorien for hvordan det fik sit navn og ry. Derefter tog vi toget mod Lower East Side, hvor frokosten skulle spises på det ikoniske Katz’s Delicatessen!

imageKatz’s skuffer aldrig. De har desuden en rig historie, med 125 år på bagen. Først kaldt “Iceland Brothers” men senere, i 1909, blev navnet skiftet til “Iceland og Katz”, da Willy Katz blev en del af forretningen.

Fra 1910 indtil mid-80erne var deli’en i Katz’s familiens eje, men blev overtaget af gode venner af familien derefter. Deli’en har ligget på nuværende adresse i omkring 100 år.

Er blandt andet også her, hvor den famøse “When Harry met Sally” scene blev filmet. Det gør de også opmærksom på i restauranten, hvor der fra loftet hænger et skilt med pil på, hvor der står: “Where Harry met Sally … Hope you had what she had. Enjoy” (se nedenstående billeder)
image
imageNår du ankommer vil hver voksen modtage en lille lap papir, en slags gammeldags billet, som du skal huske at gemme, for det er på den din tjener vil skrive din regning som du tager med dig mod udgangen, og betaler lige før du forlader stedet. Husk at betale drikkepenge. Hos Katz vil du lade drikkepengene ligge på bordet, altså ikke betale ved kassen.

Det er muligt, at bestille mad ved skranken og tage med. Eller du kan finde et bord, hvor du vil få “waiter service”.
Når din tjener ankommer vil han give dig “pickles”, store syltede agurker (typisk jødisk tradition), og give dig menukort. Jeg vil anbefale dig en Hot Katz’ pastrami sandwich. Vi fik også en potato Knish (Udtales Ke-nish) Du kan sagtens dele sandwichen med en anden. Der er masser af kød i, men det er virkelig godt! Jeg foretrækker også at tage sennep (mustard) på.

image
image
image
image
image

Efter Katz gik vi Lower East Side tynd, og besøgte bl.a. det svenske “Konditori” på Allen street, hvor vi fik talt med ejeren Per og baristaen Jack. http://www.yelp.com/biz/konditori-manhattan

Fra Lower East Side gik vi yderligere syd på. En smule igennem China town, og videre ud til East River hvor vi fik taget fine billeder af Manhattan og Brooklyn Bridge.

image

imageDet var ved at være sidst på aftenen, og vi tog mod en Starbucks og fik en skud koffein. Derefter tog vi vest på og en smule nordpå så vi fik set New York Stock Exchange og til slut pladsen hvor “The Twin Towers” stod. Vi fik et kig på “The Freedom Tower” som er ualmindelig højt.
Ja, rigtig mange af husene downtown og i FiDi er meget høje, men det er een ting at læse om det eller se på billeder. Noget andet er, når man selv står og kigger opad – og nakken næsten går af led. Til information, så er One World Trade Center (som nogen henfører til som Freedom Tower) ca. 120 meter højere end Twin Towers var. De stod ca. 420 meter høje. Freedom Tower, med antenne, står 540 meter højt og er dermed pt. den højeste bygning på den vestlige halvkugle.

Alt i alt, en meget begivenhedsrig dag i super selskab og dejligt vejr. Det er skønt for mig, som tager New York lidt for givet i hverdagen, at se byen igennem en førstegangsbesøgendes øjne. Smukt! Så tak til Sif! 🙂

Vil du også med på sightseeing på Lower Manhattan?

Design din egen tour

%d