Jeg forstår godt, at man som turist har fokus på Manhattan men I må også forstå os lokale, når vi siger at der er massevis af gode oplevelser og mulighed for at opleve “autentisk NYC” når man kommer ud til de øvrige boroughs.

Men når det så er sagt, og hvis I vil blive på Manhattan – hvad med at benytte jer af et af de følgende 12 forslag til knap-så-klassiske Manhattan oplevelser.

Husk, at de kan faktisk alle kombineres med en (eller flere) af vores sightseeing tours.

Her følger tilfældige 4 oplevelser helt uptown, derefter 4 i hvad man kan kategoriserer midtown og sidst men ikke mindst 4 i Lower Manhattan. Et par af dem er ret kulturtunge, et par er totalt fjollede, og et par er geniale til jer der ikke føler I har rejst med mindre I får noget god snask til Instagram.

 

4 Uptown Manhattan oplevelser


Besøg en subway station, der egentlig kategoriseres som en gade som godt kan være lidt uhyggelig at gå igennem. Den forbinder to forskellige subway stops højt oppe på Manhattan og er næsten 53 meter dybt i jorden. Tunnellen er over 300 meter lang, og imponerende udsmykket med grafitti.


https://www.6sqft.com/inside-the-graffiti-covered-191st-street-tunnel-nycs-deepest-subway-and-only-underground-street/

 

Manhattan oplevelser, Turist i New York, www.turistinewyork.dk


Når man alligevel er nordpå, så hav vandreskoene parat og tag på en mini-hike i Fort Tryon Park. Utroligt at tænke på, at der findes så fin en skov på så bakket terræn med så fin en udsigt over Hudson River … på Manhattan!


https://www.forttryonparktrust.org 

Manhattan oplevelser, Turist i New York, www.turistinewyork.dk

 

Og når man alligevel er i Fort Tryon Park så kan man lige så godt besøge The Cloisters som ligger på toppen af bakken.
Det er en afdeling af The Metropolitan Museum of Art og specialiserer sig i europæisk middelalderkunst og arkitektur med fokus på de romanske og gotiske perioder. Klosterbygningerne blev flyttet hertil fra Frankrig for over 100 år siden. Prisen for besøg er $25 – men inkluderer både besøget på The Met på 5th avenue og The Cloisters. Du kan også få adgang hertil med et af de forskellige rabatkort. Hvis I er en gruppe der rejser samme, så kontakt mig for gruppepriser. 


https://www.metmuseum.org

 

Når man taler om gamle bygninger og om oplevelser man ikke regnede med at få sig på Manhattan, så må man ikke glemme Manhattans ældste bondehus (farm house), Dyckman Farmhouse Museum. Bygget i hollandsk kolonistil i 1785 og oprindeligt en del af 100ha landbrugsjord. Du finder det i Inwood, på 204. Gade og Broadway.

https://dyckmanfarmhouse.org

 


4 Midtown Manhattan oplevelserLad os tage en tur til Midtown …. Stå af på Columbus Circle, 59th street station men bliv i undergrunden. For her er Turnstyle Underground market som byder på mange forskellige små spisesteder og butikker, hvor fokus er på håndværket (både inde for mad og produkter) frem for masse produceret kommercialisme, og kædebutikker/restauranter som man kender fra alle mulige andre steder. Det er en sjov, interessant oplevelse at få med selvom man måske ikke har tænkt sig at spise eller shoppe.

https://www.turn-style.com


En nyere oplevelse der åbnede i 2018 er for alle der er vilde med spionage og James Bond. Sådan meget firkantet sat op. Der er forskellige Zoner der fokuserer på Kryptering, Bedrag, Surveillance, Hacking, Cyberwarfare, Special Ops og Efterretningstjeneste. Den sidste Zone er; Debrief, hvor du får tilsat en spionrolle baseret på hvordan du klarede dine tests og udfordringer gennem tidligere Zoner. Der er også en særlig 007 udstilling. Prisen for general indgang er $39 – men kontakt mig for muligheder for bedre priser.

 

https://spyscape.com/

Manhattan oplevelser, Turist i New York, www.turistinewyork.dk

Hvis du skal, så skal du .. og befinder du dig i Midtown Manhattan kan du ligeså godt satse på at besøge Trump Tower. Der er flere grunde end de offentlige toiletter, til at besøge bygningen. Typisk for Trump, fik han sin vilje og mulighed for at bygge højere og større ved at lade bygningen have elementer for offentligheden. Der er altså nogle spisesteder, butikker, masser af guld og bronze og en “hemmelig” City Garden klemt mellem to dele af bygningen. Tag rulletrapperne op, og følg skiltene. Hvis døren er ulåst, så må du gå derud. Det er offentlig selvom det måske ikke ser sådan ud.
Og nå ja, ekstra meget security og rifler skal du være forberedt på at se som du kommer ind i bygningen fra 5th avenue.

https://www.trumptowerny.com

 

Hvis du er interesseret i TV, video, Medier på den ene eller anden måde så er Paley Center for Media et specielt sted at søge hen. Centret er dedikeret til indsamling, bevaring og udstilling af tv- og radioprogrammer og har en samling på næsten 150.000 tv- og radioprogrammer og reklamer, der dækker radio- og tv-historie. Stort set alle former er repræsenteret her – nyheder, dokumentarer, scenekunst, reklamer, børneprogrammer og internationale programmer. Der er konsoller hvor man kan se/lytte på nogle af deres samling samt et rum dedikeret udelukkende til gamle, historiske radioudsendelser.

https://www.paleycenter.org


4 Downtown Manhattan oplevelserBevæg dig sydpå til downtown Manhattan  … 

You Scream, I scream, we all scream for ICE CREAM … eller noget i den stil.  Hvis du er tosset med is, og gerne vil have noget flot at poste på Instagram så er besøget på Ice Cream Museum nok lige noget for dig. De har både en daytime og en nighttime oplevelse, og priserne varierer. Hvis du gerne vil  have mulighed for at spise is i mange forskellige smagsvarianter, lærer mere om historien bag is gennem 13 forskellige installationer, have det sjovt med dine venner gennem forskellige aktiviteter ledet af deres guides, og lege i en “sprinkles” pool og rutche ned af New Yorks største indendørs rutchebane – så er det her besøget værd. Siger de kloge.

 

https://www.museumoficecream.com

 

Når du først har haft det “cool” med is, så kan du få det “hot” ved at besøge New York City’s Fire Museum. Jeg kender ingen, som synes firefighters er ‘not’ og museet der er indenfor i en restaureret 1904 brandstation byder på to etager fyldt med udstillinger. Her kan du se hvordan FDNY har udviklet sig fra de tidlige “bucket-brigader” til hvad det er idag. Museet har også en særlig 9/11 udstilling til ære for de 343 medlemmer af Fire Department of New York der mistede sit liv i forbindelse med terror attentatet. 

 

https://www.nycfiremuseum.org/ 

Manhattan oplevelser, Turist i New York, www.turistinewyork.dk

 

Der kan godt hurtigt gå museer i den, men et besøg på South Street Seaport er et must. Start ud med at besøge museet dedikeret til at bevare og fortolke NYC oprindelse og vækst som verdenshavn. Deres udstillinger varierer men er spændende, også selvom man ikke er en historienørd. De er også hjemsted for en flåde af skibe, bl.a. fyrskibet Ambrose fra 1908, slæbebåden W.O. Decker og skonnerten Pioneer fra 1885. Tjek deres hjemmeside ud for åbningstider, priser og bookinger.  Når du er færdig med museet kan du tjekke det nye Pier 17 ud, hvor du snildt kan få resten af eftermiddagen til at gå.

 

https://southstreetseaportmuseum.org

 

Sidst men ikke mindst, når du har fået billedet af Wall Street Bull og inden du måske tager færgen ud for at se Frihedsgudinden, stop ved den gamle U.S Customs House der stod færdig i 1907 og fungerede som ja, et told sted. Siden 1994 har det huset National Museum of the American Indian, og udstiller kunst og artefakter fra indfødte. Et spænden og flot sted at besøge. Og så er det, som en del af Smithsonian Institution, helt gratis. 

 

https://americanindian.si.edu 

Manhattan oplevelser, Turist i New York, www.turistinewyork.dk

 

 

Hvis du synes om forslagene, så del gerne indlægget med en ven! Og hvis du er nysgerrig efter at høre, hvordan vi kan strikke et program sammen til dig med dansktalende guide så udfyld formularen her: Design din egen tour