Kulinariske Skandinavien i New York

Kulinariske Skandinavien i New York

Du har sikkert bemærket det; Skandinavien er the ”it-factor” lige nu.

Vores nordiske køkken Noma har for alvor fundet sin plads på landkortet, med hele to Michelinstjerner, og udnævnelsen som verdens bedste restaurant hele tre år i træk.

Men det er ikke kun New Nordic Food, som verden har fået øjnene op for. Det er også vores lækre slik/godteri/godis, dekorative og velsmagende smørrebrød, for ikke at glemme vores uundgåelige bagerier.

I New York er madscenen i en kaliber for sig selv, og selvfølgelig er det skandinaviske køkken også repræsenteret i verdensmetropolen. Et besøg i et af disse skandi-steder er et absolut must, når rejsen går til New York.

Af Marie Falk Petersen

Hvis du er fristet til at tage på en kulinarisk ferie til New York? Så bestil storbyrejsen til New York med Expedia.dk, her kan du gode tilbud på hoteller og fly.

(Publiceret og up-to-date marts 2014)

Aamanns Copenhagen

aamanns-copenhagen.com

“An Authentic Danish Culinary Experience in NYC” – en autentisk dansk-kulinarisk oplevelse i New York. Aamanns er dansk, og det er næsten som at træde ind på en af Københavns hippe restauranter; stedet er fyldt godt op med dansk charme i form af skandinavisk design, og dejlig store New Yorker-vinduer. Anretningerne er ligesom restaurantens udseende vældig delikate at se på, og det samme gælder menukortet, som er en god blanding af danske specialiteter så som smørrebrød, hjemmebag og frikadeller. Aamanns tilbyder både brunch, frokost, middag og delikate cocktails.

13 Laight Street, NY 10013
Mandag-onsdag 8-22:00, torsdag-fredag 8-23:00, lørdag 11-23, søndag 11-16

Luksus

luksusnyc.com

”Luksus hos Tørst”. Den hippe ølbar med navnet ”Tørst” (torstnyc.com) har på alle måder vist at være en succes i New York. Tørst ligger ved Green Point i Brooklyn og åbnede for et lille år siden, grundet successen har Tørst nu for nyligt valgt at åbne restauranten ”Luksus”, med små 26 siddepladser som findes bagest i huset. Her serveres der smagningsmenu fra tirsdag til fredag, som let kunne blive kaldt ”en smag af Danmark”, for lidt over 400 kr. ($75). På menuen er der blandt andet hummer, rabarbermousse og syltede rødbeder. Læg vejen forbi Tørst og Luksus, og vær sikker på at føle dig lidt stolt over at være dansker.

615 Manhattan Avenue, Brooklyn 11222
Tirsdag-søndag 6:30PM-?

Leske

leskesbakery.com

Leskes bageri gik igennem en kæmpe forvandling som blev færdiggjort i sensommeren 2012. Og nu er bageriet endnu åbent med de lækreste skandinaviske bagerier. Hos Leskes bageri kan du blandt andet få vaskeægte kransekage og kringler, men bageriet byder selvfølgelig også på lækre amerikanske delikatesser som cupcakes, glazed doughnuts, cheesecakes og macaroons. Bageriet ligger i Park Slope i Brooklyn og har nærmest døgnåbent. Et ægte bageri med alt det skandinaviske bagværk!

7612 Fifth Avenue, Broolyn NY 11209
Mandag-søndag 5-20:00

Aquavit

aquavit.org

Aquavit blev grundlagt i 1987, og meget er sket siden. Restauranten har altid ville fremhæve den nordiske mad, og beskriver sig selv som værende New Yorks premier Nordic restaurant, og der er noget om snakken. Hos Aquavit findes der blandt andet svenske kødbullar, gravad laks og sild på frokostmenuen, mens restauranten til middag tilbydes en 5-retters smagsmenu eller en 8-retters smagsmenu med forskellige valgmuligheder fra det nordiske køkken. Restauranten har frokost og aftenåbent, men serverer ikke frokost om lørdagen, og har lukket hver søndag.

65 East 55th Street, New York, NY 10022
Mandag-fredag 11:45-14:30, 17:30-22:30, lørdag 17:30-22:30, søndag lukket

Nordic Deli

nordicdeli.com

Denne norske ”delikatesse” blev i 1987 åbnet af norske Helene Bakke og hendes datter. Det er her samtlige oprindelige skandinaviere og New Yorkere som har fået smag for de skandinaviske delikatesser stikker hovedet forbi. Nordic Deli indehaver nu 300 forskellige fødevarer og omtrent 100 gaveartikler. Hos 1.700 kvadratmeter store Nordic Deli kan du blandt andet for stillet lysten til dansk havartiost, ægte norsk laks når den er allerbedst eller svenske senapssill. Et sjovt input på rejsen til New York.

6909 Third Avenue, Brooklyn, NY, 11209
mandag-fredag 9:00-18:00, lørdag 9:00-15:00

Smörgås Chef

smorgas.com

Smörgås har nu ligget i lige godt ti år i det centrale Manhattan med adresse på Park Avenue, og var en af de første initiativtagere til at promovere den nordiske mad. Hos Smörgås serverer alt godt fra det ”nye nordiske køkken” med naturlige ingredienser, kød, æg og andre råvarer kommer fra 150 økogårde som Smörgås samarbejder med. Der er ingen sjusk, og Smörgås forstår virkelig at få dansk, svensk og norsk mad til at se helt og aldeles fantastisk ud!

58 Park Avenue, New York, NY 10016
Mandag-fredag 9-22, lørdag 11-22, søndag 11-17.

Sockerbit

sockerbit.com

Sockerbit eller Sukkerbid tilbyder alt hvad hjertet begærer, slik som vi kender det i alle mulige afskygninger; syrlig slik, sød slik, chokolade, bolsjer, skumfiduser og til sidst den populære lakrids. Slikshoppen er en lækkerbisken i sig selv, og tænderne løber i vand ved første øjekast, butikken er indbydende med dens kridhvide farve på gulv og vægge, der er rent og pænt, og pakket med slik. Intet mindre end 140 forskellige typer slikvarianter er tilgængelige - alt hvad hjertet begærer kan du få hos Sockerbit, også er slikshoppen lokaliseret i hippe West Village!

89 Christopher St. New York, NY 10014
Mandag-torsdag 11-20, fredag-lørdag 11-21, søndag 11-20