Offentlig transport i New York

New York City har fantastisk infrastruktur. Og et af verdens største subway systemer. Subway systemet (primært undergrunden dog med undtagelser) har 469 stationer, der dækker over en strækning på 375 km tilsammen på de 24 forskellige ruter. Selvom vi kalder det "subway", er ca. 40% af ruterne over jorden.
Dertil kommer 312 forskellige buslinier. Toge kører som regel 24 timer i døgnet, og ligeså de fleste busser.

Offentlig transport i New York kan ved første øjekast virke uoverskueligt men man vænner sig hurtigt til at komme rundt, og med et kort eller en app på tlf'en, har du intet at frygte. Nedenstående vil forhåbentlig give dig lidt tryghed, inden du begiver dig ud på egen hånd.

Hvad koster det at tage subwayen?

Du skal bruge et Metrocard for at tage med tog og bus. Et metrocard kan du købe på langt de fleste stationer. Det koster $1 i kortgebyr, men du kan genopfylde som du har lyst til. MTA sælger tre slags kort: "Pay-per-ride", "Unlimited Metrocard" og "Single-ride". Når du køber i en automat har du mulighed for at vælge disse på skærmen, eller du kan købe kortet på bemandede stationer.

Et "pay-per-ride" kort kan du opfylde med det beløb du ønsker. Hvis du kun regner med at bruge offentlige transport få gange, er det den bedste løsning. Det koster $2.75 per tur. Du får 11% som bonus. Vælger du f.eks. at fylde $20 på kortet, får du ekstra $2.20 på.

Vi anbefaler dog langt de fleste, at købe et 7-dages ubegrænset metrocard: "7-day Unlimited" til $32. Du kan med det, kører lige så meget du vil med bus og tog i alle fem bydele så det kan godt svare sig, også selvom du måske er her i færre end syv dage. Du har også mulighed for at købe et 30-dages ubegrænset kort. Det koster $212. Husk at alle "Unlimited" Metrocards er personlige, og I kan derfor ikke alle sammen bruge det samtidigt.
"Pay-per-ride" opfyldte Metrocards derimod, kan I sagtens deles om. Et "Single-Ride" kort koster $3.00 og er kun gældende i to timer. Ikke en løsning vi anbefaler turister!

Med et ubegrænset Metrocard på lommen, er der ingen grænser for hvor du kan tage hen på hele Manhattan, i Brooklyn, Bronx, Staten Island og Queens. Så hvorfor ikke udnytte det og tage med på en sightseeing tour med Turist i New York?

Eller, er du virkelig ude på at spare penge mens du er i NY, så drop turistbusserne og brug istedet dit Metrocard til bybusserne. De kører på kryds og tværs, syd og nord på Manhattans gader og du har mulighed for at se en hel masse, stille og roligt. Hop på en tilfældig linie, og ser hvor I lander henne. Hvis du føler dig en smule usikker på at gøre det, så kan du også følge denne guide fra New York Times: Hop On and Off, Just the Way the Natives Do

Det er også værd at påpege, at på flere af vores sightseeing ture benytter vi os af bybusserne ligeledes. Det kan være en sjov oplevelse for de yngre turister!

offentlig transport new york

Hvordan finder jeg rundt

  • Det kan ved første øjekast være vildt forvirrende, at finde rundt i Subway systemet. Men fortvivl ikke. Selv hvis du farer vild, så kommer du hurtigt tilbage på rette kurs. Spørg en New Yorker til råds, hvis du bliver helt forvirret. New Yorkere er kendt for at være venlige mod forvildede turister.
  • Du kan få et gratis kort over Subway systemet, fra alle bemandede stationer. Bare gå op og spørg. Du kan også købe et utal af forskellige kort i diverse souvenirbutikker, boghandler og "pharmacies" såsom Duane Reade, Walgreens og Rite Aid. De fleste hoteller vil også have kort, du kan få gratis. Eller du kan se dem her: MTA Maps
  • Derudover, anbefaler vi at downloade en app til din telefon eller tablet. MTA har samlet alle gode apps, både til subway, busser og deres jernbaner. Du kan finde dem her: MTA App Galleri
  • Sidst men ikke mindst, anbefaler vi på det varmeste disse kort:


Extra information

  • Du kan finde yderligere information omkring det offentlige transportsystem i New York City, ved at tjekke MTA's egen hjemmeside. Der vil du også kunne finde en Trip planner, information om ændringer af togdrift, samt downloading af kort i PDF-format: MTA Info
  • Vi tilbyder lufthavnsafhentning. Kombinér det med en introduktion til den offentlige transport og et møde med en NYC ekspert. Læs mere her: Bliv hentet i lufthavnen
  • Vi anbefaler at man har rigtig gode sko med. På Manhattan er meget indenfor gå-afstand.

Benyt dig af vores concierge services, hvis du gerne vil have yderligere hjælp til indkøb af metrocard, introduktion til subway systemet eller bare gerne vil have en grundig rejseplan der bl.a. indeholder vejledning i hvordan du optimerer dit brug af subway under dit besøg i New York.